Postępy
nasze czasopisma medyczne
New Medicine
Postępy Nauk Medycznych
Medycyna Rodzinna
Nowa Medycyna
Nowa Pediatria
Nowa Stomatologia
oferta Wydawnictwa Borgis
CzytelniaMedyczna.pl
Księgarnia Medyczna Borgis.pl
Księgarnia ogólna DoPoduszki.pl
Newsletter Biuletyn Telegram
Kosmetyki ziołowe
Postępy
Wydawca:
Wydawnictwo Medyczne Borgis

Organ
Sekcji Fitoterapii PTL
Sekcja Fitoterapii Polskiego Towarzystwa Lekarskiego

Zawartość aktualnego numeru

Postępy Fitoterapii nr 3/2013


Prace doświadczalne/Original papers
Wrażliwość na olejek tymiankowy (Oleum Thymi) bakterii mikroaerofilnych wyizolowanych z zakażeń jamy ustnej
The susceptibility of microaerophilic bacteria to thyme oil (Oleum Thymi) isolated from infection of oral cavity
Anna Kędzia, Marta Ziółkowska-Klinkosz, Łukasz Lassmann, Adam Włodarkiewicz, Aida Kusiak, Barbara Kochańska – s. 159-162
Ocena aktywności przeciwgrzybiczej wyciągu wodnego z wierzbownicy drobnokwiatowej (Epilobium parviflorum Schreb.) wobec dermatofitów z gatunku Trichophyton mentagrophytes
Estimation of antifungal activity of the small-flowered willow (Epilobium parviflorum Schreb.) aqueous extract against dermatophytes from species of Trichophyton mentagrophytes
Anna Głowacka, Mariusz Mianowany, Danuta Trojanowska, Alicja Budak – s. 163-166

Prace przeglądowe/Review papers
Mechanizmy regulacji masy tkanki tłuszczowej pod wpływem galusanu epigallokatechiny zawartego w zielonej herbacie
Mechanisms of regulation of adipose tissue by epigallocatechin gallate, contained in green tea
Magdalena Donejko, Elżbieta Galicka, Marek Niczyporuk, Jerzy Przylipiak, Andrzej Przylipiak – s. 167-173
Skład chemiczny i zawartość substancji biologicznie aktywnych w Chelidonium majus L.
Chemical composition and contents of biological active substances in Chelidonium majus L.
Bogdan Kędzia, Katarzyna Łożykowska, Agnieszka Gryszczyńska – s. 174-181
Związki bezazotowe w owocnikach grzybów z gromady Basidiomycota
Non-nitrogen compounds in fruitbodies of Basidiomycota species
Katarzyna Sułkowska-Ziaja, Bożena Muszyńska, Halina Ekiert – s. 182-190
Ziemniak jako dobre źródło składników odżywczych
Potato as good source nutrients
Krystyna Zarzecka, Marek Gugała, Magdalena Zarzecka – s. 191-194
Przeciwutleniające właściwości pomidora (Lycopersicum esculentum L.)
Antioxidative properties of tomato (Lycopersicum esculentum L.)
Anna Wiktorowska-Owczarek – s. 195-199
Właściwości farmakologiczne saponin
Pharmacological activities of saponins
Anna Parus – s. 200-204

Kronika/Chronicle

Przegląd czasopism zagranicznych/Review of foreign periodicals
Nowości bibliograficzne
Bogdan Kędzia – s. 208-209
Copyright © Wydawnictwo Medyczne Borgis 2006-2013
Chcesz być na bieżąco? Polub nas na Facebooku: strona Wydawnictwa na Facebooku
do góry strony