© Borgis - Postepy Fitoterapii 3, s. 151-155
*Bogdan Kędzia, Elżbieta Hołderna-Kędzia
Działanie przeciwdrobnoustrojowe roślinnych pochodnych fenolu
The antimicrobial activity of plant derivates of phenol
Instytut Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich w Poznaniu
Dyrektor Instytutu: prof. dr hab. Grzegorz Spychalski
Summary
The aim of work was the estimation of antimicrobial activity of phenolic substances occurring in medicinal plants such: simples phenols, alcohol phenols, phenolic glycosides, phenolic aldehydes, phenolic acids and depsides. 25 phenolic compounds were investigated. The studies showed, that to phenolic substances with a high antimicrobial activity belong: hydroquinone, cinnamic alcohol, cinnamic aldehyde and curcumine. The mentioned substances have inhibited the growth of Gram-positive cocci, yeasts, aerobe Bacillus and anaerobe Clostridium in concentration 10-100 μg/ml. The conducted studies show, that among plant derivates of phenol exist substances with a high antimicrobial activity, and it could be used to production of remedies to therapy of dermatological diseases.
Key words: plant derivates of phenol, influence on pathogenic bacteria and fungi, hydroquinone, cinnamic alcohol, cinnamic aldehyde, curcumine
Wśród substancji pochodzenia roślinnego o właściwościach przeciwdrobnoustrojowych dość liczną grupę stanowią fenole. Kohlmünzer (1) w grupie tych związków wyróżnia: proste fenole, alkoholofenole, glikozydy fenolowe, aldehydofenole, fenolokwasy i depsydy.
Celem pracy była ocena działania przeciwdrobnoustrojowego substancji fenolowych występujących powszechnie w roślinach leczniczych z punktu widzenia poznawczego oraz ewentualnego zastosowania w praktyce medycznej. W pracy wykorzystano wyniki badań własnych opublikowanych w latach 1974-2010.
Materiał i metody
Badane substancje
W badaniach użyto 25 związków fenolowych z następujących grup:
– fenole proste: tymol, karwakrol, anetol, eugenol, izoeugenol, safrol (Aldrich), hydrochinon (Merck), izobutyrynian 10-izobutyryloksy-8,9-epoksytymol (izolacja we własnym zakresie);
– alkoholofenole: alkohol cynamonowy, α-azaron (Aldrich);
– glikozydy fenolowe: arbutyna (PhytoLab);
– aldehydofenole: aldehyd cynamonowy, aldehyd salicylowy (Aldrich);
– fenolokwasy: kwas p-kumarowy, kwas kawowy, kwas ferulowy, kwas salicylowy, kwas galusowy, kwas syryngowy, kwas gentyzynowy, kwas p-hydroksybenzoesowy (Aldrich), kurkumina (PhytoLab);
– depsydy: kwas chlorogenowy, kwas rozmarynowy, kwas elagowy (Aldrich).
Drobnoustroje
W badaniach używano szczepy wzorcowe z następujących kolekcji mikrobiologicznych: ATCC (American Type Culture Collection), CNCTC (Czechoslovak National Collection of Type Cultures), CCM (Czechoslovak Collection of Microorganisms) oraz PZH (Państwowy Zakład Higieny). Ponadto w badaniach wykorzystywano szczepy drobnoustrojów wyizolowane z materiału szpitalnego (S) oraz z produktów żywnościowych (P).
Określanie aktywności przeciwdrobnoustrojowej
Badane substancje rozpuszczano w DMSO (Serva) w stężeniu 100 mg/ml i przygotowywano z nich rozcieńczenia w podłożach płynnych: Antibiotic Broth (Merck) w przypadku bakterii oraz Sabouraud Broth (Merck) w przypadku grzybów. Przygotowywano zakres stężeń w granicach 1-1000 μg/ml. Do poszczególnych rozcieńczeń badanych składników o objętości 1 ml dodawano po 0,1 ml 24-48 godz. hodowli bakterii oraz po 0,1 ml 3-5-dniowych hodowli grzybów, rozcieńczonych w odpowiednich podłożach. Inokulum badanych drobnoustrojów mieściło się w granicach 105-106 komórek bakterii i grzybów drożdżoidalnych oraz 104-105 strzępek i zarodników grzybów pleśniowych i dermatofitów w 1 ml. Próbki z dodatkiem bakterii inkubowano przez 24 godz. w temp. 37°C lub 48 godz. w temp 25°C. Następnie określano najmniejsze stężenie hamujące (ang. MIC – Minimal Inhibitory Concentration) badanych substancji fenolowych. Jako substancji referencyjnych użyto tetracykliny (bakterie Gram-dodatnie), ampicyliny (bakterie Gram-ujemne) i amfoterycyny B (grzyby drożdżoidalne).
Wyniki i wnioski
W tabeli 1 przedstawiono działanie na drobnoustroje prostych fenoli. Stwierdzono, że tymol, karwakrol, anetol i izoeugenol hamowały wzrost badanych bakterii i grzybów w granicach 75-250 μg/ml, przy czym tymol i karwakrol działały na drobnoustroje nieco silniej w porównaniu do izoeugenolu i anetolu. W tabeli 2 przedstawiono działanie na drobnoustroje eugenolu, safrolu i hydrochinonu. Eugenol i safrol wykazywały nieco słabsze działanie od tymolu, karwakrolu, anetolu i izoeugenolu (MIC w granicach 100-500 μg/ml). Natomiast wysoką aktywność przeciwdrobnoustrojową wykazywał hydrochinon. Hamował on wzrost badanych bakterii i grzybów w stężeniach 10-30 μg/ml. W tym kontekście działanie hydrochinonu na drobnoustroje w dużym stopniu zbliżało się do działania antybiotyków, szczególnie ampicyliny na szczep wzorcowy Escherichia coli PZH 026B6 (MIC = 5 μg/ml) (tab. 3). Na tym tle działanie na drobnoustroje izobutyrynianu 10-izobutyryloksy--8,9-epoksytymolu, substancji wyizolowanej z Inula helenium (2), jest o wiele słabsze (tab. 4). Związek ten hamował wzrost badanych bakterii i grzybów w zakresie stężeń 50-1000 μg/ml.
Tabela 1. Działanie prostych fenoli na bakterie i grzyby drożdżoidalne (wg 2-5).
Drobnoustroje | MIC (μg/ml) |
tymol | karwakrol | anetol | izoeugenol |
Bakterie Staphylococcus aureus ATCC 6538P Escherichia coli PZH 026B6 | 100 200 | 200 200 | 75 250 | 150 200 |
Grzyby drożdżoidalne Candida albicans PZH 1409 PCM Candida albicans CNCTC 49/64 Candida krusei CNCTC 40/53 Saccharomyces cerevisiae CNCTC 53/67 Saccharomyces cerevisiae Ja-64 (P) Torulopsis utilis CNCTC 32/45 Cryptococcus neoformans 1972 (S) Rhodotorula rubra R 36 (P) Saccharomyces carlsbergensis (P) Candida lipolytica CNCTC 4/44 Candida albicans (S) Candida krusei (S) Geotrichum candidum (S) | 200 100 100 100 100 100 100 100 100 | 200 100 100 100 100 100 75 75 100 100 100 100 100 | 200 150 100 100 100 100 100 100 100 | 100 200 100 100 100 100 100 100 100 |
Średnia aktywność | 118 | 117 | 130 | 123 |
Tabela 2. Działanie prostych fenoli na bakterie i grzyby drożdżoidalne (wg 5 i 6).
Drobnoustroje | MIC (μg/ml) |
eugenol | safrol | hydrochinon |
Bakterie Staphylococcus aureus ATCC 6538P | 300 | 300 | 30 |
Grzyby drożdżoidalne Saccharomyces cerevisiae Ja-64 (P) Candida albicans PZH 1409 PCM | 100 500 | 100 300 | 10 20 |
Tabela 3. Działanie antybiotyków na wzorcowe szczepy bakterii (wg 5).
Szczepy wzorcowe | MIC (μg/ml) |
tetracyklina | ampicylina | amfoteryna B |
Staphylococcus aureus ATCC 6538P Escherichia coli PZH 026B6 Candida albicans PZH 1409 PCM | 0,1 | 5,0 | 1,0 |
Tabela 4. Działanie izobutyrynianu 10-izobutyryloksy-8,9-epoksytymolu na bakterie i grzyby drożdżoidalne (wg 7).
Drobnoustroje | MIC (μg/ml) |
Bakterie Staphylococcus aureus ATCC 6538P Staphylococcus aureus (S) Enterococcus faecalis (S) Escherichia coli (S) Pseudomonas aeruginosa (S) | 50 250 250 1000 1000 |
Grzyby drożdżoidalne Candida albicans (S) | 250 |
Działanie przeciwdrobnoustrojowe α-azaronu, jednego z ważniejszych alkoholofenoli roślinnych, przedstawione zostało w tabeli 5. Związek ten wykazuje średnią aktywność przeciwdrobnoustrojową wobec bakterii i grzybów drożdżoidalnych (MIC w granicach 250-1000 μg/ml). Natomiast silne działanie w odniesieniu do szczepu grzyba drożdżoidalnego Saccharomyces cerevisiae Ja-54 (P) wykazywał alkohol cynamonowy (MIC = 10 μg/ml).
Tabela 5. Działanie α-azaronu na bakterie i grzyby drożdżoidalne (wg 3).
Drobnoustroje | MIC (μg/ml) |
Bakterie Staphylococcus aureus ATCC 6538P Staphylococcus aureus 1 (S) Staphylococcus epidermidis CNCTC 12/63 Branhamella catarrhalis OWG 12 (S) Enterococcus faecalis ATCC 8040 Haemophilus influenzae OWG/21 (S) Escherichia coli PZH 026B6 Klebsiella pneumoniae 231 (S) Proteus vulgaris 534 (S) Pseudomonas aeruginosa OWG/89/3 | 250 500 750 500 500 250 1000 1000 750 750 |
Grzyby drożdżoidalne Candida albicans PZH 1409 PCM Candida albicans 3 (S) Candida krusei S220 (S) Candida guilliermondii 11 (S) Candida parapsilosis CNCTC 8/44 Geotrichum candidum OWG/25 | 250 500 500 500 500 500 |
Glikozyd fenolowy arbutyna okazał się mało aktywny w odniesieniu do bakterii (Staphylococcus aureus ATCC 6538P) i grzybów drożdżoidalnych (Saccharomyces cerevisiae Ja-64 (P)) (MIC > 1000 μg/ml).
Spośród aldehydofenoli roślinnych przebadano aldehyd cynamonowy i aldehyd salicylowy (tab. 6). Badania wykazały, że aldehyd cynamonowy działał na bakterie i grzyby drożdżoidalne znacznie silniej (MIC w granicach 10-100 μg/ml) niż aldehyd salicylowy (MIC w granicach 100-500 μg/ml). Nie mniej oba aldehydy odznaczały się stosunkowo silnym działaniem na grzyby drożdżoidalne (MIC w granicach 10-100 μg/ml).
Tabela 6. Działanie aldehydofenoli roślinnych na bakterie i grzyby drożdżoidalne (wg 2 i 3).
Drobnoustroje | MIC (μg/ml) |
Aldehyd cynamonowy | Aldehyd salicylowy |
Bakterie Staphylococcus aureus ATCC 6538P | 75 | 500 |
Grzyby drożdżoidalne Candida albicans CNCTC 49/64 Candida albicans PZH 1409 PCM Candida krusei CNCTC 40/53 Geotrichum candidum OWG/25 (S) Cryptococcus neoformans 1972 (S) Saccharomyces cerevisiae CNCTC 53/67 Saccharomyces cerevisiae Ja-64 (P) Saccharomycescarlsbergensis (P) Torulopsis utilis CNCTC 32/49 Rhodotorula rubra R 36 (P) | 75 50 30 75 60 10 10 10 100 10 | 100 100 100 100 100 100 100 100 100 100 |
Kwasy fenolowe występujące dość powszechnie w roślinach leczniczych, takie jak kwas p-kumarowy, kwas kawowy i kwas ferulowy, odznaczały się słabym działaniem przeciwdrobnoustrojowym (dla większości drobnoustrojów MIC było wyższe od 1000 μg/ml) (tab. 7). Natomiast kwas salicylowy działał na bakterie i grzyby drożdżoidalne stosunkowo silnie (MIC w granicach 100-500 μg/ml). Z innych kwasów fenolowych pochodzących z materiału roślinnego silnym działaniem przeciwbakteryjnym odznaczał się kwas galusowy (MIC dla S. aureus ATCC 6538P wynosiło 150 μg/ml) (tab. 8). Kwasy: syrngowy, gentyzynowy i p-hydroksybenzoesowy działały na wymieniony szczep bakteryjny bardzo słabo (MIC > 1000 μg/ml).
Tabela 7. Działanie fenolokwasów na bakterie i grzyby drożdżoidalne, pleśniowe i dermatofity (wg 2 i 3).
Drobnoustroje | MIC (μg/ml) |
kwas p-kumarowy | kwas kawowy | kwas ferulowy | kwas salicylowy |
Bakterie Staphylococcus aureus ATCC 6538P | > 1000 | > 1000 | > 1000 | 500 |
Grzyby drożdżoidalne Candida albicans PZH 1409 PCM Candida parapsilosis CNCTC 8/44 Cryptococcus neoformans 1972 (S) Torulopsis utilis CNCTC 32/49 Saccharomyces cerevisiae Ja-64 (P) Saccharomyces cerevisiae CNCTC 53/67 Saccharomyces carlsbergensis (P) Candida albicans CNCTC 49/64 Candida krusei CNCTC 40/53 Rhodotorula rubra R 36 (P) | > 1000 > 1000 > 1000 1000
| > 1000 > 1000 > 1000 > 1000
| 1000 > 1000 > 1000 > 1000
| 100
100 100 100 100 100 100 100 100 |
Grzyby pleśniowe Aspergillus fumigatus (P) Scopulariopsis brevicaulis (P) Penicillium notatum (P) Cladosporium herbarum (P) | > 1000 > 1000 1000 > 1000 | > 1000 > 1000 1000 > 1000 | > 1000 > 1000 > 1000 > 1000 | |
Dermatofity Trichophyton mentagrophytes 32 (S) Trichophyton gypseum 870 G 41 (S) | > 1000 > 1000 | > 1000 > 1000 | 1000 > 1000 | |
Tabela 8. Działanie kwasów fenolowych na bakterie (wg 2, 3 i 6).
Kwasy fenolowe | MIC (μg/ml) Staphylococcus aureus ATCC 6538P |
Kwas galusowy Kwas syryngowy Kwas gentyzynowy Kwas p-hydroksybenzoesowy | 250 > 1000 > 1000 > 1000 |
Obszerne badania dotyczące kurkuminy, dimerycznej pochodnej kwasu ferulowego, dowiodły, że działanie tej substancji na drobnoustroje jest stosunkowo silne. Wzrost ziarniaków Gram-dodatnich kurkumina hamowała w granicach 15-100 μg/ml (tab. 9), laseczek tlenowych Bacillius i laseczek beztlenowych Clostridium w granicach 5-40 μg/ml (tab. 10), pałeczek Gram-ujemnych (fermentujących, niefermentujących i maczugowców w granicach 5- > 100 μg/ml (tab. 11) oraz grzybów drożdżoidalnych, pleśniowych i dermatofitów w granicach 5- > 100 μg/ml (tab. 12).
Tabela 9. Działanie kurkuminy na ziarniaki Gram-dodatnie (wg 8).
Ziarniaki Gram dodatnie | MIC (μg/ml) |
Staphylococcus aureus ATCC 6538P Staphylococcus aureus S21 (S) Staphylococcus aureus 26/2 (S) Staphylococcus aureus 120 (S) Staphylococcus aureus 128 (S) Staphylococcus aureus 129 (S) Staphylococcus aureus 235 (S) Staphylococcus epidermidis CNCTC 12/63 Staphylococcus albus CNCTC 7/67 Enterococcus faecalis ATCC 8040 Streptococcus pyogenes 3893 (S) Streptococcus pyogenes 3894 (S) Streptococcus pyogenes 3887 (S) Gaffkya tetragena PZH 1016 Sarcina lutea ATCC 9341 Sarcina subflava CNCTC 6/63 | 40 20 20 30 20 20 40 20 20 100 30 30 15 25 25 15 |
Tabela 10. Działanie kurkuminy na laseczki tlenowe Bacillus i beztlenowe Clostridium (wg 8).
Ziarniaki Gram-dodatnie | MIC (μg/ml) |
Laseczki tlenowe Bacillus Bacillus subtilis var. niger CNCTC1 6/65 Bacillus subtilis CCM 1997 Bacillus coagulans CCM 2013 Bacillus circulans CCM 2048 Bacillus macerans CCM 2012 Bacillus cereus CCM 1992 Bacillus lentus CCM 2214 Bacillus brevis CCM1613 | 5 5 5 5 5 15 5 5 |
Laseczki beztlenowe Clostridium Clostridium novyi CNCTC 17/49 Clostridium septicum CNCTC 8/49 Clostridium histolyticum CNCTC 16/49 Clostridium sporogenes CNCTC 14/49 Clostridium bifermentans PZH 149 | 30 15 15 40 20 |
Tabela 11. Działanie kurkuminy na pałeczki Gram-ujemne fermentujące i niefermentujące oraz na maczugowce (wg 8).
Drobnoustroje | MIC (μg/ml) |
Pałeczki Gram-ujemne fermentujące Escherichia coli PZH 026B6 Klebsiella pneumoniae 120 (S) Enterobacter aerogenes CNCTC 6/49 Proteus morganii CNCTC 6/44 Salmonella typhimurium 1560 (S) | > 100 > 100 > 100 > 100 > 100 |
Pałeczki Gram-ujemne niefermentujące Flavobacterium sp. CNCTC 6/49 Alcaligenes faecalis CNCTC 1/48 Pseudomonas aeruginosa ATCC 10662 | 5 15 > 100 |
Maczugowce Corynebacterium sp. 3910 (S) Corynebacterium enzymicum CNCTC 29/65 | 15 5 |
Tabela 12. Działanie kurkuminy na grzyby drożdżoidalne, pleśniowe i dermatofity (wg 8).
Drobnoustroje | MIC (μg/ml) |
Grzyby drożdżoidalne Candida albicans PZH 1409 PCM Candida albicans CNCTC 49/64 Candida krusei CNCTC 40/53 Cryptococcus neoformans (S) Saccharomyces cerevisiae Ja-64 (P) Saccharomyces cerevisiae CNCTC 53/67 Saccharomyces carlsbergensis (P) Torulopsis utilis CNCTC 32/49 Rhodotorula rubra R 36 (P) | > 100 > 100 > 100 100 100 100 > 100 > 100 > 100 |
Grzyby pleśniowe Aspergillus niger (P) Penicillium glaucum IA (P) Scopulariopsis brevicaulis (P) Mucor mucedo (P) Rhizopus nigricans (P) | > 100 40 15 60 10 |
Dermatofity Trichophyton mentagrophytes (S) Microsporum gypseum | > 100 5 |
Depsydy (estry kwasów fenolowych) działały słabo na bakterie, grzyby drożdżoidalne i pleśniowe oraz na dermatofity. Kwas chlorogenowy, kwas rozmarynowy i kwas elagowy hamowały rozwój tych drobnoustrojów w stężeniach 500- > 100 μg/ml (tab. 13).
Tabela 13. Działanie depsydów na bakterie oraz grzyby drożdżoidalne, pleśniowe i dermatofity (wg 2 i 3).
Drobnoustroje | MIC (μg/ml) |
kwas chlorogenowy | kwas rozmarynowy | kwas elagowy |
Bakterie Staphylococcus aureus ATCC 6538P Staphylococcus aureus 1 (S) Escherichia coli PZH 026B6 Klebsiella pneumoniae 231 (S) Enterobacter faecalis ATCC 8040 Pseudomonas aeruginosa OWG/89/3 (S) | 500
| 400 500 1000 1000 1000 750 | 1000
|
Grzyby drożdżoidalne Candida albicans PZH 1409 PCM Candida parapsilosis CNCTC 8/44 Torulopsis utilis CNCTC 32/49 Cryptococcus neoformans 1972 (S) | > 1000 > 1000 > 1000 > 1000 | | |
Grzyby pleśniowe Penicillium notatum (P) Aspergillus fumigatus (P) Cladosporium herbarum (P) | > 1000 > 1000 > 1000 | | |
Dermatofity Trichophyton mentagrophytes 32 (S) Trichophyton gypseum 870 G 41 (S) | > 1000 > 1000 | | |
Z analizy powyższych badań wynika, że do substancji fenolowych o wysokiej aktywności przeciwdrobnoustrojowej można zaliczyć: hydrochinon, alkohol i aldehyd cynamonowy oraz kurkuminę (tab. 14). Substancje te hamują wzrost ziarniaków Gram-dodatnich, grzybów drożdżoidalnych, laseczek tlenowych Bacillus i laseczek beztlenowych Clostridium w zakresie stężeń 10-100 μg/ml.
Tabela 14. Roślinne substancje fenolowe o wysokiej aktywności przeciwdrobnoustrojowej.
Substancje fenolowe | Grupa drobnoustrojów | Aktywność przeciwdrobnoustrojowa MIC (μg/ml) |
Hydrochinon | ziarniaki Gram-dodatnie grzyby drożdżoidalne | 30 10-20 |
Alkohol cynamonowy | ziarniaki Gram-dodatnie | 10 |
Aldehyd cynamonowy | ziarniaki Gram-dodatnie grzyby drożdżoidalne | 75 10-100 |
Kurkumina | ziarniaki Gram-dodatnie laseczki tlenowe Bacillus laseczki beztlenowe Clostridium | 15-100 5-15 15-40 |
α-Azaron | ziarniaki Gram-dodatnie pałeczki Gram-ujemne grzyby drożdżoidalne | 250-750 250-1000 250-500 |
Na uwagę zasługuje również α-azaron, który hamuje wzrost bakterii Gram-dodatnich, pałeczek Gram-ujemnych i grzybów drożdżoidalnych w zakresie stężeń 250-1000 μg/ml. Jest to o tyle ważne, ponieważ pałeczki Gram-ujemne są zazwyczaj o wiele bardziej oporne na działanie substancji roślinnych w porównaniu do ziarniaków Gram-dodatnich. W omawianym przypadku α-azaron hamował wzrost wymienionych drobnoustrojów w podobnym zakresie stężeń, co jest bardzo korzystne z praktycznego punktu widzenia.
Przeprowadzone badania wskazują, że wśród roślinnych pochodnych fenolu znajdują się substancje o wysokiej aktywności przeciwdrobnoustrojowej, co może być wykorzystane do wytwarzania preparatów leczniczych skutecznych w terapii różnych chorób dermatologicznych.
Piśmiennictwo
1. Kohlmünzer S. Farmakognozja. Wyd Lek PZWL, Warszawa 2000; 219-238. 2. Kędzia B, Hołderna-Kędzia E. Działanie antybiotyczne substancji roślinnych na drobnoustroje. Badania wykonane w latach 1976-2010. Dane nieopublikowane. 3. Kędzia B, Hołderna-Kędzia E, Grabowska H. Poszukiwanie antybiotycznych substancji roślinnych. Dokumentacja tematu statutowego nr 24/91/Y. Inst Rośl Przetw Ziel, Poznań 1994. 4. Kędzia B, Krzyżaniak M, Hołderna-Kędzia E, Segiet-Kujawa E. Skład i właściwości przeciwdrobnoustrojowe Ol. Melissae i jego składników. Herba Pol 1994; 40:5-11. 5. Hołderna-Kędzia E. Działanie substancji olejkowych na bakterie i grzyby. Post Fitoter 2010; 1:3-8. 6. Kędzia B, Wrociński T. Ocena działania przeciwbakteryjnego niektórych leków roślinnych stosowanych w leczeniu zakażeń dróg moczowych. Herba Pol 1975; 20:201-212. 7. Stojakowska A, Kędzia B, Kisiel W. Antimicrobial activity of 10-isobutyryloxy-8,9--epoxythymol isobutyrate. Fitoterapia 2005; 76:687-90. 8. Lutomski J, Kędzia B, Dębska W. Wirkung des Äthanolextraktes und Aktiven Substanzen aus Curcuma longa auf Bakterien und Pilze. Planta Med 1974; 26:9-19.
otrzymano/received: 2012-05-20
zaakceptowano/accepted: 2012-06-27
Adres/address:
*prof. dr hab. Bogdan Kędzia
Instytut Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich
ul. Libelta 27, 61-707 Poznań
tel.: +48 (61) 665-95-50, fax: +48 (61) 665-95-51
e-mail: bogdan.kedzia@iwnirz.pl