|
|
Wydawca:

Organ
Sekcji Fitoterapii PTL
|
Ocena aktywności antybiotycznej wyciągów roślinnych
|
© Borgis - Postepy Fitoterapii 2, s. 59-70
*Elżbieta Hołderna-Kędzia, Bogdan Kędzia
Ocena aktywności antybiotycznej wyciągów roślinnych
Estimation of antibiotic activity of plant extracts
Instytut Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich w Poznaniu Dyrektor Instytutu: prof. dr hab. Grzegorz Spychalski
Summary The research study included 387 dried and concentrated extracts of 74 herbal plants. Plant extracts obtained using solvents of different polarity. The antibiotic activity of tested extracts determined by susceptibility to international standard strain of Staphylococcus aureus ATCC 6538 P grown in Antibiotic Medium Broth. The antimicrobial activities of extracts compared with reference substance chloramphenicol for their effectiveness and Minimum Inhibitory Concentration (MIC). The research identified 17 extracts with the highest antibiotic activity (MIC ≤ 0.1 mg/ml). Among the most antimicrobial active extracts are those derived from the thalli Cladonia uncialis by acetone, ethylene ether, heptane, methanol (MIC = 0.0005-0.01 mg/ml) extraction. The ethyl acetate and hexane extracts of the root of Salvia miltiorrhiza showed as well the high antimicrobial activity (MIC = 0.01 mg/ml). To most antibiotic active group include the ethyl ether and paraffin oil extracts (MIC within the range 0.4 i 1.7 mg/ml). The least active group was the water extracts (mean MIC = 15.5 mg/ml). The remaining 9 groups include ethanol, acetone and hexane, exhibit the average MIC values between 2.5-5.0 mg/ml.
Key words: bacteria, plant extracts, antibiotic activity
W ostatnich latach obserwuje się wyraźny wzrost zainteresowania świata medycznego lekiem roślinnym jako alternatywą wobec nadużywania w lecznictwie antybiotyków i w związku z tym powstawania szczepów drobnoustrojów opornych na ich działanie. Liczne doniesienia naukowe coraz częściej wiążą patomechanizm wielu chorób wewnętrznych i zewnętrznych z czynnikiem etiologicznym, jakim są drobnoustroje, zarówno bakterie, grzyby, jak i wirusy chorobotwórcze dla człowieka. Stąd wynikają poszukiwania nowych, skutecznych preparatów leczniczych opartych na aktywnych antybiotycznie surowcach roślinnych. Są one możliwe dzięki współpracy badaczy z dziedziny botaniki, fitochemii, medycyny i mikrobiologii.
Wieloletnie badania własne prowadzone w Instytucie Roślin i Przetworów Zielarskich, a od stycznia 2009 r. w Instytucie Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich w Poznaniu, poparte danymi piśmiennictwa wskazują na istotną rolę roślin i sporządzonych z nich wyciągów, tak w podwyższaniu odporności organizmu na zakażenia, jak i poprzez bezpośrednie niszczące oddziaływanie na komórki drobnoustrojów chorobotwórczych. W tym kontekście w poprzedniej pracy (1) poddano badaniom skriningowym wobec szczepu standardowego gronkowca złocistego 135 surowców zielarskich pochodzenia krajowego i zagranicznego, z których sporządzono łącznie 405 wyciągów lipofilnych i hydrofilnych. Analizując uzyskane wartości aktywności antybiotycznej badanych wyciągów, wyodrębniono grupy wyciągów o wysokiej, średniej i niskiej aktywności. W poprzedniej pracy (1) przeanalizowano także dane piśmiennictwa, które wskazują na szeroki zakres aktywności przeciwdrobnoustrojowej badanych wyciągów.
Cel badań
W niniejszej pracy postanowiono kontynuować przegląd oznaczeń aktywności antybiotycznej dla kolejnych wyciągów roślinnych pozyskanych w większości z surowców zielarskich rodzimego pochodzenia, mając nadzieję na odkrycie dalszych wyciągów roślinnych o wyjątkowo silnym działaniu na drobnoustroje.
Materiał i metody
Badane surowce i przygotowanie wyciągów
Badaniami prowadzonymi na przestrzeni 30 lat objęto 387 suchych i zagęszczonych wyciągów roślinnych otrzymanych z 74 roślin zielarskich różnego pochodzenia. W wielu przypadkach wyciągi sporządzano z różnych części tej samej rośliny (kwiat, liść, igły, ziele, cała roślina, plecha, owoc, cebula, nasiona, kiełki, korzeń, korzeń i liść, słoma, plewy, ziarno). Analizowane surowce ekstrahowano w stosunku 1:10 za pomocą rozpuszczalników o różnej polarności, w tym wody (54 wyciągi), metanolu (35 wyciągów), etanolu (207 wyciągów), butanolu (7 wyciągów), chlorku metylenu (14 wyciągów), octanu etylu (14 wyciągów), acetonu (6 wyciągów), eteru etylowego (9 wyciągów), eteru naftowego (7 wyciągów), chloroformu (5 wyciągów), heptanu (7 wyciągów) i heksanu (20 wyciągów). Rośliny zielarskie poddane badaniom i otrzymane z nich wyciągi zestawiono w tabeli 1. Wynika z niej, że do przygotowania wyciągów wodnych użyto 25 surowców zielarskich, wyciągów metanolowych – 24 surowce, wyciągów etanolowych – 46 surowców, butanolowych – 3 surowce, natomiast do sporządzenia wyciągów przy użyciu chlorku metylenu wykorzystano 5 surowców, octanu etylu i eteru etylowego – po 8 surowców, acetonu i chloroformu – po 4 surowce, eteru naftowego i heptanu – po 2 surowce oraz heksanu – 14 surowców zielarskich.
Tabela 1. Zestawienie surowców zielarskich i otrzymanych z nich wyciągów.
Badana roślina zielarska | Rozpuszczalnik użyty do ekstrakcji* |
A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L |
1. Abutilon indica | | + | | | | | | | | | | |
2. Allium cepa | | + | | | | | | | | | | |
3. Anthyllis vulneraria | + | + | | | | | | | | | | |
4. Apium graveolens | | | + | | + | | | | | | | + |
5. Archangelica officinalis | | | + | | + | | | | | | | + |
6. Arctostaphylos uvae-ursi | + | | + | | | + | | | | | | |
7. Asarum europaeum | | | + | | | | | | | | | |
8. Avena sativa | + | | + | | | | | | | | | |
9. Calendula officinalis | | | + | | | | | | | | | |
10. Camelia sinensis | | | + | | | | | | | | | |
11. Camptotheca acuminata | | | + | | | | | | | | | |
12. Centella asiatica | + | | + | | | | | | | | | |
13. Chrysanthemum parthenium | + | + | | | | | | | | | | |
14. Cimicifuga sp. | | | + | | | | | | | | | |
15. Cladonia gracilis | | + | | | | | + | | | | | |
16. Cladonia uncialis | | + | | | | | + | + | | | + | |
17. Dictamnus albus | | + | | | | + | | | | + | | + |
18. Dictamnus roseus | | + | | | | + | | | | + | | + |
19. Dracocephalus moldavica | | + | | | + | + | | | + | | + | |
20. Echinacea angustifolia | + | | + | | | | | | | | | |
21. Epilobium angustifolium | + | | | | | | | | | | | |
22. Eryngium maritimum | | | + | | | | | | | | | |
23. Eupatorium cannabinum | + | | + | | | | | | | | | |
24. Galinsoga parviflora | + | + | | | | | | | | | | + |
25. Hedera helix | | | + | | | | | | | | | |
26. Helichrysum arenarium | | + | + | | + | | | | | | | |
27. Hypericum perforatum | + | + | + | | | + | | | | | | + |
28. Kalanchoe digremontiana | | | + | | | | | | | | | |
29. Kalanchoe gastonis | | | + | | | | | | | | | |
30. Kalanchoe longiflora | | | + | | | | | | | | | |
31. Kalanchoe somaliensis | | | + | | | | | | | | | |
32. Lepidium pruvianum | | | + | | | | | | | | | + |
33. Lithospermum canescens | | | | | | | | | | | | + |
34. Lotus corniculatus | + | + | | | | | | | | | | |
35. Mahonia aquifolium | | | + | | | | | | | | | |
36. Matricaria chamomilla | | | + | | | | | | | | | |
37. Melissa officinalis | | | + | | | | | | | | | |
38. Nigella sativa | | + | | | | | | + | | | | |
39. Panax quinquefolium | | + | + | | | | | | | | | + |
40. Panax vietnamensis | | + | | | | + | | | | | | |
41. Parietaria officinalis | + | + | | | | | | | | | | |
42. Palmeria sulcata | | | | | | | | + | | | | |
43. Pastinaca sativa | | | + | | + | | | | | | | + |
44. Pinus sylvestris | + | | | | | | | | | | | |
45. Plastimatia glauca | | | | | | | | + | | | | |
46. Platycodon grandiflorum | + | | | | | | | + | | | | |
47. Polyscias fruticosa | | | + | | | | | + | + | | | |
48. Prunus spinosa | | | | | | | | + | | | | |
49. Pyrus communis | + | | + | | | + | + | + | | + | | |
50. Rhodiola kirilowii | + | | + | + | | | | | | | | |
51. Rhodiola quadrifida | + | | + | + | | | | | | | | |
52. Rhodiola rosea | + | | + | | | | | | | | | |
53. Rosa pimpinelifolia | | + | | | | | | | | | | |
54. Rubus fruticosus | + | + | | | | | | | | | | |
55. Salvia miltiorrhiza | + | | + | | | + | | | | | | + |
56. Salvia officinalis | + | | + | | | | + | | | + | | |
57. Sambucus nigra | | | | | | | | + | | | | |
58. Schefflera octophylla | | + | | | | | | | | | | |
59. Schizandra chinensis | | | + | | | | | | | | | |
60. Scropularia niponesis | | | + | | | | | | | | | |
61. Silphium perfoliatum | | + | | | | | | | | | | + |
62. Solanum dulcamara | | | + | | | | | | | | | |
63. Solidago canadensis | | | + | | | | | | | | | + |
64. Solidago gigantea | | | + | | | | | | | | | + |
65. Solidago gramniflora | + | + | | + | | | | | | | | + |
66. Solidago virgauvea | | | + | | | | | | | | | + |
67. Tinospora cordifolia | | | + | | | | | | | | | |
68. Trollius europaeus | + | + | | | | | | | | | | |
69. Tussilago farfara | + | + | + | | | | | | | | | |
70. Usnea barbata | | | + | | | | | | | | | |
71. Vaccinium vitis-idaea | + | | + | | | | | | | | | |
72. Vitis vinifera | | | + | | | | | | | | | |
73. Withania somnifera | | | + | | | | | | | | | |
74. Xanthium strumarium | | | + | | | | | | | | | |
*A - woda, B - metanol, C - etanol, D - butanol, E - chlorek metylenu, F - octan etylu, G - aceton, H - eter etylowy, I - eter naftowy, J - chloroform, K - heptan, L - heksan. |
Przeprowadzenie mikrobiologicznych badań skriningowych
Badania skriningowe prowadzono z użyciem wrażliwego na substancje antybiotyczne międzynarodowego szczepu standardowego Staphylococccus aureus ATCC 6538 P. Wyciągi rozpuszczano w DMSO w stężeniu 100 mg/ml i przygotowywano z nich rozcieńczenia w płynnym podłożu Antibiotic Medium (Merck) w stężeniach od 0,01 do 10,0 mg/ml. W razie potrzeby przygotowywano dodatkowo roztwory badanych wyciągów w DMSO w stężeniu 1000 mg/ml, z których sporządzano roztwory w podłożu Antibiotic Medium w granicach stężeń od 10 do 100 mg/ml. Podobnie w razie potrzeby przygotowywano roztwory wyciągów w podłożu Antibiotic Medium w granicach stężeń od 0,0005 do 0,01 mg/ml. Do odpowiednich rozcieńczeń wyciągów o objętości 1 ml dodawano po 0,1 ml 18-godzinnej hodowli szczepu standardowego, zawierającej 105 komórek w 1 ml. Posiewy inkubowano przez okres 24 godz. w temp. 37°C. Następnie określano najmniejsze stężenia hamujace (MIC – Minimal Inhibitory Concentration) badanych wyciągów wobec szczepu standardowego. Jako substancji referencyjnej użyto chloramfenikolu.
Wyniki
Wyniki oznaczeń aktywności antybiotycznej 387 wyciągów roślinnych otrzymanych z 74 roślin zielarskich za pomocą rozpuszczalników o różnej polarności przedstawiono w tabelach 2-7. Podano w nich zakres i średnie wartości MIC dla wszystkich analizowanych grup wyciągów otrzymanych przy użyciu rozpuszczalników o różnej polarności.
Tabela 2. Działanie wyciągów wodnych na szczep wzorcowy Staphylococcus aureus ATCC 6538 P.
Nazwa rośliny zielarskiej | Surowiec zielarski | Liczba oznaczeń | MIC (mg/ml) |
1. Anthyllis vulneraria | kwiat | 1 | 10 |
2. Arctostaphylos uvae-ursi | liść | 3 | 0,1-0,5 (0,85)* |
3. Avena sativa | kiełki | 2 | (12,5) |
4. Avena sativa | ziele | 4 | 10-2,5 (12) |
5. Avena sativa | ziarno | 2 | 10-12,5 (11) |
6. Centella asiatica | ziele | 2 | (1,5) |
7. Chrysanthemum parthenium | kwiat | 1 | 5 |
8. Echinacea angustifolia | ziele | 1 | 100 |
9. Epilobium angustifolium | ziele | 1 | 0,75 |
10. Eupatorium cannabinum | ziele | 1 | 100 |
11. Galinsoga parviflora | ziele | 1 | 2,5 |
12. Hypericum perforatum | ziele | 1 | 1,5 |
13. Lotus corniculatus | ziele | 1 | 10 |
14. Parietaria officinalis | ziele | 1 | 100 |
15. Pinus sylvestris | igły | 1 | 1 |
16. Platycodon grandiflorum | korzeń | 5 | 5-10 (6,5) |
17. Pyrus communis | liść | 8 | 2,5-10 (4,1) |
18. Rhodiola kirilowii | korzeń | 3 | (2,5) |
19. Rhodiola quadrifida | korzeń | 2 | (1) |
20. Rhodiola rosea | ziele | 1 | 2,5 |
21. Rubus fruticosus | liść | 1 | 2,5 |
22. Salvia miltiorrhiza | korzeń | 3 | 0,5-1 (0,85) |
23. Salvia officinalis | korzeń | 3 | 5-10 (7,5) |
24. Solidago graminifolia | kwiat | 2 | (5) |
25. Trollius europaeus | liść | 2 | 5; 7,5 (6,3) |
26. Tussilago farfara | liść | 1 | 10 |
27. Vaccinium vitis-idaea | liść | 1 | 1 |
*W nawiasach podano średnie wartości. |
Tabela 3. Działanie wyciągów metanolowych na szczep wzorcowy Staphylococcus aureus ATCC 6538 P.
Badana roślina zielarska | Surowiec zielarski | Liczba oznaczeń | MIC (mg/ml) |
1. Abutilon indica | liść | 2 | (0,5) |
2. Allium cepa | cebula | 1 | 2,5 |
3. Anthyllis vulneraria | kwiat | 1 | 5 |
4. Chrysanthemum parthenium | kwiat | 1 | 0,75 |
5. Cladonia gracilis | plecha | 1 | 1 |
6. Dictamnus albus | plecha | 1 | 0,01 |
7. Dictamnus roseus | ziele | 1 | 5 |
8. Dracocephalus moldavica | ziele | 1 | 7,5 |
9. Dracocephalus moldavica | korzeń | 2 | (2,5) |
10. Dracocephalus moldavica | kwiat | 2 | (2,5) |
11 Galinsoga parviflora | liść | 2 | 5; 12,5 (8,8) |
12. Helichrysum arenarium | ziele | 1 | 5 |
13. Helichrysum arenarium | korzeń | 1 | 0,5 |
14. Helichrysum arenarium | kwiat | 1 | 0,5 |
15. Helichrysum arenarium | ziele | 2 | 0,5; 0,75 (0,6) |
16. Hypericum perforatum | ziele | 1 | 0,05 |
17. Lotus corniculatus | ziele | 1 | 7,5 |
18. Nigella sativa | nasiona | 1 | 0,05 |
19. Panax quinquefolium | korzeń | 1 | 25 |
20. Panax quinquefolium | liść | 1 | 2,5 |
21. Panax vietnamensis | korzeń | 1 | 10 |
22. Rosa pimpinellifolia | liść | 1 | 1 |
23. Rubus fruticosus | liść | 1 | 2,5 |
24. Schefflera octophylla | ziele | 1 | 2,5 |
25. Silphium perfoliatum | kwiat | 1 | 2,5 |
26. Silphium perfoliatum | korzeń | 1 | 1 |
27. Silphium perfoliatum | liść | 1 | 2,5 |
28. Solidago graminifolia | kwiat | 1 | 1 |
29. Trollius europaeus | liść | 1 | 5 |
30. Tussilago farfara | liść | 1 | 5 |
Tabela 4. Działanie wyciągów etanolowych na szczep wzorcowy Staphylococcus aureus ATCC 6538 P.
Badana roślina zielarska | Surowiec zielarski | Liczba oznaczeń | MIC (mg/ml) |
1. Apium graveolens | owoc | 2 | (2,5) |
2. Archangelica officinalis | owoc | 1 | 1 |
3. Arctostaphylos uvae-ursi | liść | 6 | 0,25-1,5 (0,71) |
4. Asarum europaeum | ziele | 1 | 0,25 |
5. Avena sativa | kiełki | 8 | 0,63-2,5 (1,4) |
6. Avena sativa | ziele | 18 | 2,5-12,5 (6,95) |
7. Avena sativa | ziarno | 8 | 2,5-5 (3,45) |
8. Calendula officinalis | kwiat | 3 | 1-5 (2,65) |
9. Camelia sinensis | liść | 1 | 0,25 |
10. Camptotheca acuminata | ziele | 1 | 0,75 |
11. Centella asiatica | ziele | 5 | 1-1,5 (1,2) |
12. Cimicifuga sp. | ziele | 1 | 0,5 |
13. Echinacea angustifolia | ziele | 4 | 7,5-2,5 (14,4) |
14. Eryngium maritimum | korzeń | 1 | 2,5 |
15. Eryngium maritimum | liść | 1 | 12,5 |
16. Eupatorium cannabinum | ziele | 4 | 0,75-5 92,3) |
17. Hedera helix | ziele | 1 | 0,75 |
18. Helichrysum arenarium | kwiat | 1 | 0,25 |
19. Hypericum perforatum | ziele | 3 | 5-8,25 (7,4) |
20. Kalanchoe digremontiana | ziele | 1 | 5 |
21. Kalanchoe gastonis | ziele | 1 | 2,5 |
22. Kalanchoe longiflora | ziele | 1 | 0,75 |
23. Kalanchoe somaliensis | ziele | 1 | 2,5 |
24. Lepidium peruvianum | ziele | 1 | 5,0 |
25. Mahonia aquifolium | ziele | 1 | o,5 |
26. Matricaria chamomilla | kwiat | 3 | 2-7,5 (3,8) |
27. Melissa officinalis | liść | 2 | (2,5) |
28. Panax quinquefolium | korzeń | 2 | 2,5;0,5 (1,5) |
29. Panax quinquefolium | liść | 1 | 2,5 |
30. Panax quinquefolium | ziele | 1 | 12,5 |
31. Parietaria officinalis | ziele | 4 | 2,5-7,5 (13,1) |
32. Pastinaca sativa | owoc | 1 | 1 |
33. Polyscias fruticosa | korzeń i liść | 1 | 2,5 |
34. Pyrus communis | liść | 2 | 1; 2,5 (1,8) |
35. Rhodiola kirilowii | korzeń | 5 | 0,25-4 (1,6) |
36. Rhodiola quadrifida | korzeń | 4 | 1-2,5 (2,1) |
37. Rhodiola rosea | korzeń | 7 | 1 - 2,5 (1,43) |
38. Rhodiola rosea | ziele | 1 | 0,5 |
39. Salvia miltiorrhiza | korzeń | 2 | 0,5-1 (0,75) |
40. Salvia officinalis | korzeń | 3 | 0,2-0,3 (0,23) |
41. Salvia officinalis | liść | 68 | 0,15-2,5 (0,58) |
42. Schizandra chinensis | owoc | 1 | 2,5 |
43. Scropularia niponesis | korzeń | 2 | (7,5) |
44. Solanum dulcamara | ziele | 1 | 2,5 |
45. Solidago canadensis | ziele | 1 | 5 |
46. Solidago gigantea | ziele | 1 | 2,5 |
47. Solidago virgaurea | ziele | 1 | 2,5 |
48. Tinospora cardiflolia | korzeń | 1 | 1 |
49. Tussilago farfara | liść | 2 | (5) |
50. Usnea barbata | cała roślina | 1 | 0,025 |
51. Withania somnifera | ziele | 6 | 0,1-5 (2,3) |
52. Vaccinium vitis-idaeae | liść | 2 | 0,5; 10 (5,25) |
53. Vitis vinifera | owoc | 1 | 0,75 |
54. Xanthium strumarium | korzeń | 1 | 10 |
55. Xanthium strumarium | owoc | 1 | 0,25 |
56. Xanthium strumarium | ziele | 1 | 1 |
Tabela 5. Działanie wyciągów otrzymanych za pomocą butanolu, chlorku metylenu i octanu etylu na szczep wzorcowy Staphylococcus aureus ATCC 6538 P.
Badana roślina zielarska | Surowiec zielarski | Liczba oznaczeń | MIC (mg/ml) |
Chlorek metylenu |
1. Apium graveolens | owoc | 2 | 5; 2,5 (3,8) |
2. Archangelica officinalis | owoc | 1 | 1 |
3. Dracocephalus moldavica | korzeń | 2 | 5; 2,5 (3,8) |
4. Dracocephalus moldavica | kwiat | 2 | 7,5; 5 (6,25) |
5. Dracocephalus moldavica | liść | 2 | 10, 5 (7,5) |
6. Helichrysum arenarium | korzeń | 1 | 2,5 |
7. Helichrysum arenarium | kwiat | 2 | 0,1; 1 (0,6) |
8. Helichrysum arenarium | ziele | 1 | 0,25 |
9. Pastinaca sativa | owoc | 1 | 1 |
Butanol |
1. Rhodiola kirilovii | korzeń | 3 | 0,5-1 (0,7) |
2. Rhodiola quadrifolia | korzeń | 2 | (0,75) |
3. Solidago graminifolia | kwiat | 2 | 5; 7,5 (6,25) |
Octan etylu |
1. Arctostaphylos uvae ursi | liść | 1 | 0,25 |
2. Dictamnus albus | ziele | 1 | 5,0 |
3. Dictamnus roseus | ziele | 1 | 10 |
4. Dracocephalus moldavica | korzeń | 2 | 2,5 ;1 (1,8) |
5. Dracocephalus moldavica | kwiat | 2 | 1, 2,5 (1,8) |
6. Dracocephalus moldavica | liść | 2 | 1, 2,5 (1,8) |
7. Hypericum perforatum | ziele | 1 | 0,075 |
8. Panax vietnamensis | korzeń | 1 | 0,75 |
9. Pyrus communis | liść | 1 | 0,75 |
Tabela 6. Działanie wyciągów otrzymanych za pomocą acetonu, eteru etylowego, eteru naftowego i chloroformu na szczep wzorcowy Staphylococcus aureus ATCC 6538 P.
Badana roślina zielarska | Surowiec zielarski | Liczba oznaczeń | MIC (mg/ml) |
Aceton |
1. Cladonia gracilis | plecha | 1 | 0,1 |
2. Cladonia uncialis | plecha | 1 | 0,0005 |
3. Pyrus communis | liść | 1 | 2,5 |
4. Salvia officinalis | korzeń | 3 | 5-25 (13,3) |
Eter etylowy |
1. Cladonia uncialis | plecha | 1 | 0,0025 |
2. Nigella sativa | nasiona | 1 | 0,1 |
3. Parmelia sulcata | plecha | 1 | 0,025 |
4. Plastimatia glauca | plecha | 1 | 1 |
5. Polyscias fruticosa | korzeń i liść | 1 | 0,25 |
6. Prunus spinosa | owoc | 1 | 0,25 |
7. Pyrus communis | liść | 2 | 1-1,5 (1,25) |
8. Sambucus nigra | owoc | 1 | 0,25 |
Eter naftowy |
1. Dracocephalus moldavica | korzeń | 2 | 2,5;1 (1,8) |
2. Dracocephalus moldavica | kwiat | 2 | 5,1 93) |
3. Dracocephalus moldavica | liść | 2 | 2,5;1 (1,8) |
4. Polyscias fruticosa | korzeń i liść | 1 | 0,25 |
Chloroform |
1. Dictamnus albus | ziele | 1 | 2,5 |
2. Dictamnus roseus | ziele | 1 | 2,5 |
3. Pyrus communis | liść | 2 | 1;1,5 (1,25) |
4. Salvia officinalis | korzeń | 1 | 10 |
Tabela 7. Działanie wyciągów heptanowych i heksanowych na szczep wzorcowy Staphylococcus aureus ATCC 6538 P.
Badana roślina zielarska | Surowiec zielarski | Liczba oznaczeń | MIC (mg/ml) |
Heptan |
1. Cladonia uncialis | plecha | 1 | 0,005 |
2. Dracocephalus moldavica | korzeń | 2 | 5;2,5; (3,8) |
3. Dracocephalus moldavica | kwiat | 2 | 5;2,5 (3,8) |
4. Dracocephalus moldavica | liść | 2 | 5;2,5 (3,8) |
Heksan |
1. Apium graveolens | owoc | 2 | 5;2,5 (3,8) |
2. Archangelica officinalis | owoc | 1 | 7,5 |
3. Dictamnus albus | ziele | 1 | 12,5 |
4. Dictamnus roseus | ziele | 1 | 5,0 |
5. Galinsoga parviflora | ziele | 1 | 5,0 |
6. Hypericum perforatum | ziele | 1 | 0,05 |
7. Lithospermum canescens | korzeń | 1 | 0,025 |
8. Panax quinquefolium | korzeń | 1 | 1 |
9. Panax quinquefolium | ziele | 1 | 12,5 |
10. Pastinaca sativa | owoc | 1 | 5 |
11. Salvia miltiorrhiza | korzeń | 3 | 0,01-0,075 (0,045) |
12. Silphium perfoliatum | korzeń | 1 | 1 |
13. Silphium perfoliatum | kwiat | 1 | 5 |
14. Silphium perfoliatum | liść | 1 | 2,5 |
15. Solidago canadensis | ziele | 1 | 1 |
16. Solidago gigantea | ziele | 1 | 12,5 |
17. Solidago virgaurea | ziele | 1 | 10 |
Analizując wartości MIC badanych wyciągów i przyjmując jako kryterium wysokiej aktywności antybiotycznej MIC ≤ 0,01 mg/ml, wyodrębniono 17 wyciągów roślinnych otrzymanych przy użyciu różnych rozpuszczalników (tab. 8). Wsród badanych wyciągów jeden ekstrahowano wodą, trzy metanolem, dwa etanolem, jeden chlorkiem metylenu, dwa octanem metylu, dwa acetonem, dwa eterem etylowym, dwa heptanem i dwa heksanem. Natomiast wśród wyciągów ekstrahowanych butanolem, eterem naftowym i chloroformem nie stwierdzono wyciągów wysoce aktywnych. W grupie omawianych wyciągów najwyższą aktywnością odznaczały się wyciągi z plechy Cladonia uncialis otrzymane przy użyciu acetonu, eteru etylowego, heptanu i metanolu (MIC=0,0005-0,01 mg/ml). Wysoką aktywnością charakteryzowały się również wyciągi z korzeni Salvia miltiorrhiza otrzymane za pomocą octanu etylu i heksanu (MIC=0,01 mg/ml). Nieco niższą aktywność wykazywały wyciągi: metanolowy z Usnea barbata, wyciąg otrzymany przy użyciu eteru etylowego z plechy Parmelia sulcata i heksanowy z korzeni Lithospermum canescens (MIC=0,025 mg/ml). Celem podsumowania aktywności antybiotycznej wszystkich badanych wyciągów roślinnych podano dane zbiorcze, zebrane w tabeli 9. Przedstawiono w niej zakres i średnie wartości MIC dla wszystkich analizowanych grup wyciągów otrzymanych przy użyciu rozpuszczalników o różnej polarności. Najniższa oznaczona wartość MIC wyrażona w mg/ml należała do grupy wyciągów acetonowych, wynosiła ona 0,0005 mg/ml i świadczyła ona o bardzo wysokiej aktywności antybiotycznej, natomiast najwyższą wartość MIC rzędu 100 mg/ml stwierdzono wśród wyciągów wodnych, przy czym wskazywała ona na bardzo niską aktywność tych wyciągów. Średnie wartości aktywności antybiotycznej (wyrażone w postaci MIC) kształtowały się na poziomie od 0,4 mg/ml dla 9 wyciągów otrzymanych przy użyciu eteru etylowego do 15,5 mg/ml dla 54 wyciągów wodnych. Należy dodać, że do bardzo aktywnych antybiotycznie wyciągów należały również wyciągi otrzymane za pomocą eteru naftowego (średnia wartość MIC=1,7 mg/ml). Średnie wartości MIC dla pozostałych grup wyciagów mieściły się w granicach od 2,5 do 5,0 mg/ml.
Tabela 8. Wyciągi o wysokiej aktywności antybiotycznej (MIC <0,1 mg/ml).
Badana roślina zielarska | Surowiec zielarski | Rozpuszczalnik użyty do ekstrakcji | MIC (mg/ml) |
1. Arctystaphylos uvae-ursi | liść | woda | 0,1 |
2. Cladonia uncialis | plecha | metanol | 0,01 |
3. Hypericum perforatum | ziele | metanol | 0,05 |
4. Nigella sativa | nasiona | metanol | 0,05 |
5. Usnea barbata | cała roślina | etanol | 0,025 |
6. Withania somnifera | ziele | etanol | 0,1 |
7. Helichrysum arenarium | kwiat | chlorek metylenu | 0,1 |
8. Hypericum perforatum | ziele | octan etylu | 0,075 |
9. Salvia miltiorrhiza | korzeń | octan etylu | 0,01 |
10. Cladonia gracilis | plecha | aceton | 0,1 |
11. Cladonia uncialis | plecha | aceton | 0,0005 |
12. Cladonia uncialis | plecha | eter etylowy | 0,0025 |
13. Parmelia sulcata | plecha | eter etylowy | 0,025 |
14. Cladonia uncialis | plecha | heptan | 0,005 |
15. Hypericum perforatum | ziele | heksan | 0,05 |
16. Lithospermum canescens | korzeń | heksan | 0,025 |
17. Salvia miltiorrhiza | korzeń | heksan | 0,01 |
Tabela 9. Zakres i średnie wartości MIC dla wyciągów otrzymanych przy użyciu rozpuszczalników o różnej polarności.
Rozpuszczalnik użyty do ekstrakcji | Liczba wyciągów | Zakres MIC (mg/ml) | Średnie wartości MIC (mg/ml) |
Woda | 54 | 0,1-100 | 15,5 |
Metanol | 35 | 0,01-25 | 3,7 |
Etanol | 207 | 0,025-12,5 | 3,1 |
Butanol | 7 | 0,5-7,5 | 2,6 |
Chlorek metylenu | 14 | 0,1-10 | 3,2 |
Octan etylu | 14 | 0,01-10 | 2,5 |
Aceton | 6 | 0,0005-25 | 4,0 |
Eter etylowy | 9 | 0,0025-1,5 | 0,4 |
Eter naftowy | 7 | 0,25-5 | 1,7 |
Chloroform | 5 | 1-10 | 4,0 |
Heptan | 7 | 0,005-5 | 2,9 |
Heksan | 20 | 0,01-12,5 | 5,0 |
Wnioski
1. Spośród 387 badanych wyciągów roślinnych sporządzonych przy użyciu 12 rozpuszczalników wyodrębniono 17 wyciągów o wysokiej aktywności antybiotycznej (MIC ≤ 0,1 mg/ml).
2. W grupie wyciągów o wysokiej aktywności antybiotycznej przeważały wyciągi otrzymane przy użyciu acetonu, eteru etylowego, heptanu i metanolu z plechy Cladonia uncialis oraz wyciągi uzyskane za pomocą octanu etylu i heksanu z korzeni Salvia miltiorrhiza.
3. Najaktywniejszą grupą okazały się wyciągi otrzymane przy użyciu eteru etylowego i naftowego (średnia wartość MIC wynosiła odpowiednio 0,4 i 1,7 mg/ml), natomiast najmniej aktywną grupą okazały się wyciągi wodne (średnia wartość MIC=15,5 mg/ml).
4. Wyciągi o najwyższej aktywności antybiotycznej mogą stanowić potencjalne źródło środków do leczenia chorób zewnętrznych o etiologii drobnoustrojowej. Piśmiennictwo
1. Hołderna-Kędzia E, Kędzia B, Mścisz A. Poszukiwanie wyciągów roślinnych o wysokiej aktywności antybiotycznej. Post Fitoter 2009; (1):3-11.
otrzymano/received: 2010-05-25 zaakceptowano/accepted: 2010-06-04
Adres/address: *Elżbieta Hołderna-Kędzia Instytut Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich Oddział Roślin Zielarskich ul. Libelta 27, 61-707 Poznań tel.: (61) 665-95-40, fax: (61) 665-95-51 e-mail: bkedzia@iripz.pl
|
|