Postępy
nasze czasopisma medyczne
New Medicine
Postępy Nauk Medycznych
Medycyna Rodzinna
Nowa Medycyna
Nowa Pediatria
Nowa Stomatologia
oferta Wydawnictwa Borgis
CzytelniaMedyczna.pl
Księgarnia Medyczna Borgis.pl
Księgarnia ogólna DoPoduszki.pl
Newsletter Biuletyn Telegram
Kosmetyki ziołowe
Postępy
Wydawca:
Wydawnictwo Medyczne Borgis

Organ
Sekcji Fitoterapii PTL
Sekcja Fitoterapii Polskiego Towarzystwa Lekarskiego

Skład chemiczny propolisu polskiego. Cz. I. Początkowy okres badań

© Borgis - Postepy Fitoterapii 1, s. 39-44
*Bogdan Kędzia
Skład chemiczny propolisu polskiego. Cz. I. Początkowy okres badań
CHEMICAL COMPOSITION OF POLISH PROPOLIS. PART I. THE INITIAL PERIOD OF INVESTIGATIONS
Instytut Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich w Poznaniu Oddział Roślin Zielarskich w Poznaniu
Dyrektor Instytutu: prof. dr hab. Grzegorz Spychalski
Summary
The studies carried out by scientists showed in native propolis the mean of 11.3% water, 4% valatile oil and 1.6% ash. The dried ethanol extract (95% ethanol) from propolis (EEP) includes on average 63.9% of biological active substances and 36.1% of non-soluble residues. The studies showed that EEP obtained by 70% ethanol contents on average 5.0% of flavonoid compounds. To the most frequently and in the largest amounts occurring compounds belong such flavonoids as: tektochrisin, chrisin, pinostrobine and apigenine. The most frequently occuring aromatic acids are: cinnamic acid, isoferulic acid and caffeic acid and aromatic ester: benzoic acid ethyl ester. In volatile oil distilled from EEP were found mainly terpens (geraniol, nerol) and sesquiterpenes (farnesol, caryophyllene, bisabolene). From the group of steroids was found stigmasterol. In EEP of native origin are occurring 22 bioelements among other calcium, magnesium, zinc, chromium and selenium. The total amount of bioelements in EEP is on average 0.6%. The native EEP contents moreover enzymes: α- and β-amylases, maltase and esterases. The total contents of enzymatic protein in EEP is 2.8%. On the basis of above investigations (1978-2000) could be assumed that EEP of native origin is a rich source of biological active substances.
Key words: propolis, eep, biological active substances
Piśmiennictwo
1. Kędzia B. Pochodzenie propolisu w świetle teorii i badań naukowych. Herba Pol 2008, 54. 2. Lutomski J, Speichert H, Kędzia B i wsp. Ustalanie aktywnych biologicznie komponentów spożywczych i składu chemicznego propolisu w aspekcie preparatów spożywczych, ewentualnie parafarmaceutycznych. Dokumentacja tematu Nr 4/78. Inst Rośl Przetw Ziel, Poznań 1978. 3. Kownacka I. Oznaczanie zawartości propolisu w wodno-etanolowych wyciągach z tego surowca. Opracowanie Przeds. Pszczel-Farm. Apipol-Farma, Myślenice 2000. 4. Meresta T. Ekstrahowanie propolisu. Pszczelarstwo 1997; Nr 3:5-6. 5. Kędzia B. Skład chemiczny i aktywność biologiczna propolisu pochodzącego z różnych rejonów świata. Post Fitoter 2006; Nr 1:23-35. 6. Maciejewicz W. Oznaczanie metodą GC-MS składu chemicznego olejków wyodrębnionych z łusek pączków topoli Populus nigra i propolisu. IV Ogólnopolska Konf Nauk nt. Zastosowanie metod chromatograficznych w badaniach fitochemicznych i biomedycznych. Lublin 1995: P-65. 7. Maciejewicz W, Markowski W. Identification of flavonoids aglicones by GC-MS from propolis collected in Southern Poland. 2nd Int Symp on Chromatography of natural products. Lublin - Kazimierz Dolny 2000, P-34, 76. 8. Warakomska Z, Maciejewicz W. Microscopic analysis of propolis from Polish regions. Apidologie 1992; 23:227-83. 9. Maciejewicz W. Skład chemiczny propolisu: najnowsze badania oraz doświadczenia własne. V Miądzynar Symp Apiter, Zagadnienia wybrane. Wyd Pol Zw Pszczel Kraków-Kamianna 1986; 95-102. 10. Maciejewicz W. Izolacja i identyfikacja związków flawonoidowych z propolisu zebranego na terenie Polski. IV Ogólnopolska Konf Nauk nt. Zastosowanie metod chromatograficznych w badaniach fitochemicznych i biomedycznych. Lublin 1995, P-72. 11. Maciejewicz W, Markowski W. Identification of flavonoids aglicones by GC-MS method from propolis collected in Southern Poland. 2nd Intern Symp on Chromatography of natural products. Lublin-Kazimierz Dolny 2000, 76. 12. Ellnain-Wojtaszek M, Hładoń B, Bylka W i wsp. Wyodrębnianie i badanie aktywności cytostatycznej składników frakcji eterowej propolisu DEEP. Herba Pol 1982; 28:51-9. 13. Ellnain-Wojtaszek M, Bylka W, Skrzypczak L i wsp. Badania fitochemiczne i biologicznie czynnych frakcji propolisu. V Międzynar Symp Apiter, Streszcz Ref Kraków 1985; 28. 14. Kędzia B, Ellnain-Wojtaszek M, Bylka W i wsp. Aktywność mikrobiologiczna różnych frakcji propolisu. V Międzynar Symp Apiter, Streszcz Ref, Kraków 1985; 18. 15. Ellnain-Wojtaszek M, Marcinek A, Kowalewski Z i wsp. Standaryzacja wyciągów z propolisu za pomocą ilościowego oznaczania flawonoidów. Herba Pol 1990; 36:145-53. 16. Pniewska DŁ. Poszukiwanie składników propolisu o działaniu biologicznym. Praca magisterska. AM w Poznaniu, Poznań 1979. 17. Toboła E. Związki flawonoidowe propolisu. Praca magisterska. AM w Poznaniu, Poznań 1979. 18. Żelisławska R. Chemiczna analiza frakcji propolisu. Praca magisterska. AM w Poznaniu, Poznań 1984. 19. Kędzia B, Otta H, Hołderna-Kędzia E i wsp. Antybiotyczne działanie pyłku kwiatowego. XXXI Nauk Konf Pszczel Puławy 1994; 23-4. 20. Kędzia B, Jankowiak J, Mścisz A i wsp. Badania nad standaryzacją ekstraktów etanolowych z propolisu. XXXV Nauk Konf Pszczel Puławy 1998; 33-5. 21. Maciejewicz W. Oznaczanie metodą GC-MS składu chemicznego olejków wyodrębnionych z łusek pączków topoli Populus nigra i propolisu. IV Ogólnopolska Konf Nauk nt. Zastosowanie metod chromatograficznych w badaniach fitochemicznych i biomedycznych. Lublin 1995; P-65. 22. Maciejewicz W, Daniewski M, Mielniczuk Z. Gas chromatography-mass spectrometry investigation of propolis. Analysis of phenolic acids and sugars. Chem Anal 1984; 29: 421-7. 23. Maciejewicz W, Scheller S, Daniewski M. Gas chromatography - mass spectrometry investigation of propolis. Analysis of sesquiterpenes. Acta Polon Pharm 1983; 40:251-3. 24. Maciejewicz W, Daniewski M, Mielniczuk Z i wsp. Gas chromatography - mass spectrometry investigation of propolis. Analysis of β-steroids. Acta Polon Pharm 1982; 39:277-9. 25. Scheller S, Szaflarski J, Tustanowski J i wsp. Biological properties and clinical application of propolis. I. Some physico-chemical properties of propolis. Arzneim-Forsch 1977;27:889-90. 26. Scheller S, Stojko A, Tustanowski J i wsp. Regeneracyjne właściwości propolisu. Now Wet 1978; 8:175-80. 27. Bogdaszewska-Czabanowska J, Szwarc K i wsp. Badania alergologiczne nad właściwościami uczulającymi kitu pszczelego (propolis). Przegl Dermatol 1980; 67:747-52. 28. Kaczmarek F, Dębowski WJ. Występowanie α- i β-amylazy w propolisie. Acta Polon Pharm 1983; 40:121. 29. Kaczmarek F, Dębowski WJ. Występowanie amylaz i esteraz w propolisie. V Międzynar Sym Apiter Streszcz Ref, Kraków 1985; 31. 30. Kędzia B, Hołderna-Kędzia E. Miód. Skład i właściwości biologiczne. Przeds Wyd Rzeczposp SA, Warszawa 2008; 75-81.

otrzymano/received: 2009-02-15
zaakceptowano/accepted: 2009-03-02

Adres/address:
*Bogdan Kędzia
Instytut Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich
Oddział Roślin Zielarskich
ul. Libelta 27, 61-707 Poznań
tel. (061) 665-95-40, fax: 665-95-51
e-mail: bognao@o2.pl, bkedzia@iripz.pl

Pełna wersja artykułu Skład chemiczny propolisu polskiego. Cz. I. Początkowy okres badań dostępna w Czytelni Medycznej Borgis.
Copyright © Wydawnictwo Medyczne Borgis 2006-2013
Chcesz być na bieżąco? Polub nas na Facebooku: strona Wydawnictwa na Facebooku
do góry strony