Postępy
nasze czasopisma medyczne
New Medicine
Postępy Nauk Medycznych
Medycyna Rodzinna
Nowa Medycyna
Nowa Pediatria
Nowa Stomatologia
oferta Wydawnictwa Borgis
CzytelniaMedyczna.pl
Księgarnia Medyczna Borgis.pl
Księgarnia ogólna DoPoduszki.pl
Newsletter Biuletyn Telegram
Kosmetyki ziołowe
Postępy
Wydawca:
Wydawnictwo Medyczne Borgis

Organ
Sekcji Fitoterapii PTL
Sekcja Fitoterapii Polskiego Towarzystwa Lekarskiego

Ocena aktywności antybiotycznej nowozelandzkiego miodu manuka metodą rozcieńczeń seryjnych w podłożu płynnym

© Borgis - Postepy Fitoterapii 2, s. 70-75
*Elżbieta Hołderna-Kędzia1, Henryk Ostrowski-Meissner2, Bogdan Kędzia1
Ocena aktywności antybiotycznej nowozelandzkiego miodu manuka metodą rozcieńczeń seryjnych w podłożu płynnym
ESTIMATION OF ANTIBIOTIC ACTIVITY OF NEW ZEALAND MANUKA HONEY BY THE METHOD OF SERIAL DILUTIONS IN LIQUID MEDIUM
1Instytut Roślin i Przetworów Zielarskich w Poznaniu
Dyrektor Instytutu: dr hab. n. med. Przemysław M. Mrozikiewicz
2Faculty of Health Studies, Charles Sturt University, Sydney, Australia
Summary
In the studies has been compared the antibiotic activity declared by producer of manuka honey samples using the well method with phenolic equivalent, with their activity determined by the method of serial dilutions in liquid medium. It were investigated 50 samples of manuka honey from New Zealand and Australia. The samples were been divided in 5 groups: 13 samples with nondetermined of UMF value (group A), 13 samples with the value UMF 5+ (group B), 12 samples with the value UMF 10+ (group C) also 7 and 5 samples with the values respectively 15+ (group D) and 20+ (group E). The mean inhibine values obtained for samples of each groups were: 2.7 (group A), 3.0 (group B), 3.1 (group C), 3.5 (group D) and 3.8 (group E).
It was shown that the manuka honey samples belonging to groups A, B, and C were less antibiotic active (inhibine value ≤3), than samples belonging to groups D and E (inhibine value>3). The statistic studies shown, that between those groups of honey exists the statistic dependence (p<0.0001). Moreover basing on carried out comparative studies of methods of determination of antibiotic activity of manuka honey samples, the dependence between results obtained by determination of UMF values and estimation of inhibine value is not confirmed.
Key words: manuka honey, antibiotic activity, umf value with phenolic equivalent, inhibine value
Piśmiennictwo
1. Dold H, Du DH, Dziao ST. Nachweis antibakterieller, hitze – und lichtempfindlicher Hemmungsstoffe (Inhibine) im Naturhonig (Blütenhonig). Z Hyg Infektions-krankh 1938; 120:155-67 (cyt. za Rychlik M, Doleżal M – 5). 2. Dold K, Witzenhausen R. Ein Verfahren zur Beurteilung der örtlichen inhibitorischen (keim vermehrungshemmenden) Wirkung von Honigsorten verschiedener Herkunft. Z Hyg Infektionskrankh 1955; 141; 333-7 (cyt. za Rychlik M, Doleżal M – 5). 3. Duisberg H, Warnecke B. Erhitzungs – und lichteinfluss auf Fermente und Inhibine des Honigs. Zeitsch Lebensm Forsch 1959; 111: 111-9 (cyt. za Curyło J. – 4). 4. Curyło J. Chemia i technologia miodu i wosku. W: Hodowla pszczół (Red. L. Bornus), PWRiL, Warszawa 1974; 463. 5. Rychlik M, Doleżal M. Właściwości inhibinowe niektórych miodów polskich. Pszczeln. Zesz. Nauk. 1961; 5:53-64. 6. Hołderna-Kędzia E, Kędzia B. Antybiotyczne działanie miodu. IX Krajowa Naukowo-Techniczna Konferencja Pszczelarska nt. Pozyskiwanie i zagospodarowanie miodu pszczelego. Częstochowa, 6 grudnia 2003; 83-94. 7. Hołderna-Kędzia E, Wójcik J, Kędzia B. Badania nad aktywnością antybiotyczną i działaniem przeciwutleniającym miodu. XLII Naukowa Konferencja Pszczelarska. Puławy 8-9 marca 2005; 143-57. 8. Molan PC. The antibacterial activity of honey. Bee World 1992; 73; 5-28. 9. Gonnet M. Naturalnyje antibioticzeskije faktory, soderżaszcziejsja w mede. W: Produkty pczełowodstwa – Piszcza, zdorowie, krasota. Izdat Apimondii, Bucharest 1988; 33-37. 10. Gonnet M, Lavie P. Influence du chauffage sur le facteur antibiotique présent dans les miels. Annales de I´Abeille (Paris) 1960; 3:349-64. 11. Rybak-Chmielewska H, Szczęsna T. Antibacterial activity of honey. Pszczelnicze Zeszyty Naukowe 1996; 2:279-80. 12. Rybak-Chmielewska H, Szczęsna T. Antybakteryjne właściwości miodu (I rok badań) XXXIII Nauk Konf Pszczel Puławy 1996; 66-67. 13. Rybak-Chmielewska H, Szczęsna T. Wpływ ogrzewania na właściwości inhibinowe miodu. XXIV Nauk Konf Pszczel Puławy 1997; 53-54. 14. Rybak H, Achremowicz B. Zmiany w składzie chemicznym miodów naturalnych i zafałszowanych zinwertowaną przez pszczoły sacharozą zachodzące podczas przechowywania. Pszczeln Zesz Nauk 1986; 30:19-35. 15. Greczanu A, Jenczu W. Antibioticzeskij effekt propolisa, pylcy i meda. Produkty pczełowodstwa. Piszcza, zdorowie, krasota. Izdat. Apimondia Bucharest 1988; 37-40. 16. Panczenko GN, Demkiewicz LI. Baktericydnoje swojstwo meda harpatskoj zony Ukrainy. Pczełowodstwo. Resp Meżwiedom Temat Nauczn Sbor Wypusk 18. Urożaj, Kiev 1988; 42-44. 17. Zjuman BW. O baktericidnosti meda. Pczełowodstwo 1990; 3:43-4. 18. Leszczyńska-Fik A, Fik M. Właściwości antybakteryjne niektórych miodów i wpływ ogrzewania na ich trwałość. Medycyna Wet. 1993; 49:415-9. 19. Al. Jabri AA, Nzeako B,Al. Mahrooqi Z,Al, et al. In vitro antibacterial activity of Omani and African honey. British J Biomed Sci 2003; 60:1-4. 20. http://bio.waikato.ac.nz/honey/special.shtml? printver. Waikato Honey Research Unit – What´s special about active manuka honey? 1-5. 21. Allen KL, Molan PC, Reid GM. A survey of the antibacterial activity of some New Zealand honeys. J Pharm Pharmacol 1991; 43:817-22.

otrzymano/received: 2007-12-19
zaakceptowano/accepted: 2008-01-15

Adres/address:
*Bogdan Kędzia
Instytut Roślin i Przetworów Zielarskich
ul. Libelta 27, 61-707 Poznań
tel. (061) 665-95-40, fax: 665-95-51
e-mail: bognao@o2.pl
Copyright © Wydawnictwo Medyczne Borgis 2006-2013
Chcesz być na bieżąco? Polub nas na Facebooku: strona Wydawnictwa na Facebooku
do góry strony