© Borgis - Medycyna Rodzinna 4, p. 86-90
*Andrzej Tarkowski, Anna Klepka
Zawartość tłuszczu i kwasów tłuszczowych w produktach cukierniczych dla diabetyków
Fat and fatty acids content in confessionary products for diabetics
Instytut Żywienia Zwierząt Akademia Rolnicza w Lublinie
Dyrektor: Prof. dr hab. Eugeniusz Grela
Summary
The subjects of investigations were 24 confessionary products for diabetics for national market accessibilities. Confessionary products were divided on four assortments group, biscuits, shortcake, layer cake of wafer and chocolates. Fat contents analyses by automatic Soxhlet apparatus. The content of fatty acids were analyses by gas chromatography method.
Biscuits and layer cake of wafer contained very even from 26.2 to 28.4% fat content. Layer cake of wafer contained high and most stabile saturated fatty acids. Palmitic and stearynic acids determined the sum of saturated fatty acid. Monounsaturated fatty acids were highest an similar in biscuit and shortcake groups. In the sum of their acids oleic and linoleic acids were dominated but highest content of their obtained in biscuits. Biscuits and shortcake in lower relation fat content and contained most of profitable fatty acids level in point of view of supplement to diabetic´s diets.
Key words: confessionary products, diabetics, fat, fatty acids
Piśmiennictwo
1. Szostak W.: Żywienie w profilaktyce metabolicznych chorób. Przemysł Spożywczy. 2003, 57, 17-19.2. Kolanowski W., Świderski F.: Wielonienasycone kwasy tłuszczowe z grupy N-3 (n-3 PUFA). Korzystne działanie zdrowotne, zalecenia spożycia, wzbogacanie żywności. Żywienie Człowieka i Metabolizm 1997, 24, 2, 49-63.3. Gawędzki J.: Prawda o tłuszczach. Instytut Danone-Fundacja Promocji Zdrowego Człowieka, 1997.4. Gerting H. Przysławski J.: Bromatologia. Zarys nauki o żywności i żywieniu. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2006.5. Gawędzki J., Hryniewiecki L.: Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. Wydawnictwo Naukowe PWN, 2006.6. Kozłowska-Wojciechowska M.: Leczenie dietetyczne cukrzycy insulinoniezależnej. Nowa Medycyna 1996, 3, 21, 23-24.7. Legawiec E., Figiel T.: Czekolad "light" - słodka, a jednak bez cukru. Przegląd Piekarski i Cukierniczy 1995, 43, 2, 30-31.8. Balas J.: Kwasy tłuszczowe w rynkowych produktach spożywczych. Część I. -Produkty cukiernicze, produkty typu "fast food", produkty zbożowe, słone przekąski, nasiona i orzechy. Bezpieczna Żywność 2001, 1, 20-24.9. Daniewski M., et al.: Kwasy tłuszczowe w produktach cukierniczych. Roczniki Państwowego Zakładu Higieny 2000, 51, 4, 361-377.10. Fortuna T., i wsp.: Właściwości fizykochemiczne i ocena sensoryczna wafli typu "light". Acta Scientiarum Polonorum. Technologia Alimentaria 2003, 2, 1, 83-96.11. Daniewski M., i wsp.: Kwasy tłuszczowe w czekoladach i wyrobach czekoladowych. Roczniki Państwowego Zakładu Higieny 1999, 50, 4, 360-383.12. Szpnar L., Ryżko-Skiba M. Współczesne poglądy na właściwości żywieniowe czekolady. Żywienie Człowieka i Metabolizm 2001, 28, 3, 264-275.
otrzymano/received: 2007-10-03
zaakceptowano/accepted: 2007-10-16
Adres/address:
*Andrzej Tarkowski
Akademia Rolnicza w Lublinie
Instytut Żywienia Zwierząt
ul. Akademicka 13, 20-934 Lublin
tel.: (0-81) 445-69-15
e-mail: tarkowskia@o2.pl